30 august 2013

„Fratii Jderi” in „Scoala de inovatie” (jud. Valcea - vara 2013):






Proiectul „Complex PANORAMIC Phoenix” propune(a):



1.    efecte vizuale si fonice din retrospectiva istorica a orasului/judetului/tarii (la baza turnului; vezi aici 




        2.     observator astronomic (cota 351+), 


        3.     scara in spirala (lungimea desfasurata = aprox. 5,3km) sau ascensor turistic.

Prin realizarea acestui proiect ne dorim punerea in valoare printr-o altfel de „exploatare”, si ecologica, a Turnului Combinatului Phoenix Baia Mare. Nu se poate compara vechea utilitate a turnului cu propunerea noastra; valentele initiate, scopul si sensul solutiei identificate de noi sunt diferite – deci, implicit si ceea ce ofera comunitatii este diametral opus.

Varianta 1 – „ascensiunea” la cota 351 m. pe o scara in spirala (circa 5,3 km.) combina vederea panoramica inedita asupra orasului Baia Mare si imprejurimi cu efortul fizic si adrenalina. Aceasta este prevazuta cu:

-         balustrada cu bare de protectie – amplasata la 1m fata de nivelul treptelor dispuse in consola,

-         sistem de siguranta – incorporat in balustrada pentru urcare, respectiv paralel, pe turn, pentru coborare,

-         panouri cu imagini (50 x 35cm, de la H =1,40 m.) – pentru indicarea diferitelor obiective din Baia Mare (vezi desen atasat).

Varianta 2 – ascensorul turistic valorifica altfel panorama Baii Mari. In raport cu scara in spirala, aceasta ofera un timp mai scurt de parcurgere, repaos,  relaxare si delectare vizuala.

Observatorul astronomic reprezinta cea mai buna solutie pentru cota 351+. A „cerceta” constelatiile de la aceasta altitudine poate spori motivarea ascensiunii.
***
Proiectul nostru il dedicam SuperOrasului BAIA MARE!
***
 Multi tineri, potentiali voluntari, cauta – asemeni noua – un altfel de raport cu Autoritatile, precum exercitiul acesta: aplicatii practice din perspectiva profesionala. Am fi fericiti si noi (elevii-arhitecti) si elevii-artisti sa punem si mana alaturi de cei care pun si suflet... – sa reflectam Istoria impreuna!

MICLEA Iulia-Minerva
LICEUL DE ARTE BAIA MARE 

Vezi aici cum a fost si cine -  in tabara de inovatie: https://www.facebook.com/iulia.miclea.5?fref=ts